Welke behandeling is er tegen ernstige vermoeidheid als gevolg van postpoliosyndroom (PPS)?

Welke behandeling is er tegen ernstige vermoeidheid als gevolg van postpoliosyndroom (PPS)?

De beste manier om met vermoeidheid om te gaan is het vinden van een goede afwisseling van activiteiten en rust. Helemaal niets meer doen, werkt vaak averechts. Overdag slapen is ook niet altijd aan te bevelen omdat het dag- en nachtritme daardoor verstoord kan raken.

  • Ergotherapeuten en fysiotherapeuten kunnen helpen een dagprogramma te vinden waarmee een goede balans ontstaat tussen activiteiten aan de ene kant en rust aan de andere kant. Ook kan de fysiotherapeut helpen met het begeleiden van een aangepaste training gericht op het uithoudingsvermogen.
  • Een revalidatiearts en een ergotherapeut kunnen hulpmiddelen adviseren waardoor dagelijkse inspanningen minder energie kosten.
  • Voor het omgaan met vermoeidheid kan het soms raadzaam zijn een psychologische behandeling in te zetten waarin gebruikt gemaakt wordt van cognitieve gedragstherapie.
  • Een diëtist kan advies geven over het behoud van een gezond gewicht en het voorkomen van overgewicht.
  • Zie voor meer informatie over afzonderlijke behandelaars het onderdeel ‘Organisatie van de zorg’.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisecentrum via het contactformulier. Zij helpen u graag.
Stel uw vraag
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames