De behandeling van symptomen

Voor PPS bestaan nog geen medicijnen. Het effect van ontstekingsremmers (immunoglobulines) wordt nog onderzocht. Zolang dat effect bij PPS niet wetenschappelijk is bewezen, worden immunoglobulines nog niet voorgeschreven.

De behandeling van de symptomen van PPS is vooral gericht op herstel van het evenwicht tussen de belasting en de afgenomen belastbaarheid. De behandeling is gericht op het behoud van spierfunctie, conditie en fysiek functioneren enerzijds en het reduceren van belasting door aanpassing in levensstijl en door het inzetten van hulpmiddelen en voorzieningen.

Adviezen bij PSS horen altijd maatwerk te zijn, maar in algemene zin geldt:

  • vermijd langdurige overmatige lichamelijke inspanning
  • ga, eventueel onder begeleiding van een deskundige fysiotherapeut, aangepaste oefeningen doen gericht op het uithoudingsvermogen, de spierkracht en het blijven uitvoeren van dagelijkse handelingen zoals douchen, aan- en uitkleden, boodschappen doen en koken
  • rust op tijd, bijvoorbeeld tussen vermoeiende activiteiten door
  • gebruik zo nodig hulpmiddelen, zoals beugels (orthesen) of een wandelstok
  • breng aanpassingen in huis en op het werk aan waardoor dagelijkse handelingen minder inspanning kosten, probeer hulpmiddelen uit, regel passend vervoer, pas werktijden aan, en zoek passende vrijetijdsbesteding
  • voorkom overgewicht

Orthesebehandeling

Het gebruiken van een beenorthese tijdens het lopen kan het fysiek functioneren verbeteren bij PPS. Hieronder kunt u een video bekijken waarin wordt uitgelegd hoe een orthesebehandeling er uit ziet. De verschillende afspraken die hier voor nodig zijn worden in beeld gebracht.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisecentrum via het contactformulier. Zij helpen u graag.
Stel uw vraag
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames