SIM-AFO: Het voorspellen van de optimale EVO-stijfheid
Lopend

SIM-AFO: Het voorspellen van de optimale EVO-stijfheid

Achtergrond:

Mensen met kuitspierzwakte krijgen vaak een enkel-voet orthese, ook wel beenbeugel genoemd, om het lopen te ondersteunen. Het effect van orthesen hangt erg af van de orthese stijfheid. Om het lopen maximaal te verbeteren moet de stijfheid voor iedere patiënt geoptimaliseerd worden. Dit optimaliseren van de stijfheid kost enorm veel tijd en energie voor patiënten.

Doel:

Het doel van het SIM-AFO onderzoek is om de optimale stijfheid te voorspellen zodat het minder tijd kost. Het voorspellen van de optimale stijfheid doen we met behulp van computersimulaties. Allereerst hebben we onderzocht of de simulaties de effecten van kuitspierzwakte en orthesen kunnen voorspellen. Het blijkt dat de simulaties goed overeenkomen met loopanalyse data van echte patiënten. Vervolgens hebben we met deze simulaties onderzocht waarom de optimale stijfheid verschilt tussen patiënten. De simulaties laten zien dat dit komt door verschillen in gewicht, mate van kuitspierzwakte en loopsnelheid. Deze informatie kan worden gebruikt om sneller de optimale stijfheid te vinden.

Stand van zaken:

De volgende stap is onderzoeken of de simulaties de optimale stijfheid voor de individuele patiënt kunnen voorspellen. Op dit moment bepalen we bij een aantal patiënten met behulp van experimenten de optimale orthese stijfheid bepalen. De simulatiemodellen laten we heel precies op deze patiënten lijken. We hopen dat de simulaties dezelfde optimale stijfheid voorspellen als we experimenteel vinden. Hiermee kan enorm veel tijd worden bespaard voor zorgmedewerkers en patiënten, maar ook de orthesezorg in Nederland kunnen worden verbeterd.

Neem contact op met onderzoeker Niels Waterval (n.f.waterval@amsterdamumc.nl) als u meer wilt weten of op de hoogte gehouden wilt worden van het onderzoek.

Het SIM-AFO onderzoek wordt uitgevoerd door Niels Waterval PhD in samenwerking met Merel Brehm PhD, Marjolein van der Krogt PhD, Thomas Geijtenbeek PhD, Jaap Harlaar PhD en Frans Nollet MD PhD. Het onderzoek wordt gefinancierd door NWO/ZonMW.

Blijf op de hoogte van het onderzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames