FORCE: Medicijnonderzoek bij mensen met het postpoliosyndroom
Lopend

FORCE: Medicijnonderzoek bij mensen met het postpoliosyndroom

In het FORCE onderzoek wordt onderzocht of immuunglobulines effect hebben op de loopvaardigheid, pijn, spierkracht, vermoeidheid en kwaliteit van leven bij mensen met het postpoliosyndroom (PPS).

 Achtergrond:

Het geneesmiddel dat wordt onderzocht is Flebogamma, een immuunglobulineconcentraat dat werkt tegen chronische ontstekingen. Flebogamma is geen nieuw middel. Het wordt als standaardtherapie toegepast bij diverse aandoeningen. Eerdere studies lieten enige positieve effecten zien van immuunglobulines bij mensen met PPS. In deze studies werden echter maar kortdurend immuunglobulines gegeven.

Om de effectiviteit van immuunglobulines aan te tonen en te registreren als behandeling voor PPS, wordt dit nieuwe, internationale, onderzoek gedaan. In dit onderzoek, genaamd FORCE, wordt de behandeling met Flebogamma over een langere periode gegeven dan in de eerdere studies.

De werking van Flebogamma wordt vergeleken met een placebo. Gekeken wordt naar de effectiviteit en veiligheid. Om vergelijkbare groepen te krijgen, wordt door loting bepaald in welke groep deelnemers terecht komen. In het onderzoek krijgen de deelnemers eenmaal per vier weken gedurende een periode van één jaar Flebogamma (of placebo) toegediend met een infuus.

Doel:

Het doel van dit onderzoek is om te testen of immuunglobulines effect hebben op de loopvaardigheid, pijn, spierkracht, vermoeidheid en kwaliteit van leven bij mensen met PPS.

Stand van zaken:

De werving van deelnemers voor het FORCE onderzoek is in april 2022 afgerond. Wanneer de resultaten bekend zijn, dan zullen deze via deze website gedeeld worden. Indien u meer informatie over dit onderzoek wilt dan kunt u contact opnemen met Eric Voorn, studiecoördinator van het FORCE onderzoek. (e.l.voorn@amsterdamumc.nl)

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door: prof. dr. Frans Nollet (revalidatiearts, projectleider), prof. dr. Marianne de Visser (neuroloog), dr. Fieke Koopman (revalidatiearts) dr. Eric Voorn (studiecoördinator), drs. Tamar Gibson (onderzoeksverpleegkundige/studiecoördinator), drs. Hilde Ploeger (bewegingslaborant), drs. Renske Keukenkamp (bewegingslaborant), en drs. Niels Waterval (bewegingslaborant).

Blijf op de hoogte van het onderzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames