ADJUST-AFO: Een verkort optimalisatieproces van geïndividualiseerde enkel-voet orthesen voor minder patiënt belasting en lagere zorgkosten
Lopend

ADJUST-AFO: Een verkort optimalisatieproces van geïndividualiseerde enkel-voet orthesen voor minder patiënt belasting en lagere zorgkosten

Achtergrond:

In de huidige orthesezorg in het Amsterdam UMC wordt bij mensen met kuitspierzwakte als gevolg van een spierziekte de stijfheid van de enkel-voet orthese individueel afgestemd. Dit proces neemt nu veel tijd in beslag (2-3 uur) en kan ook voor de patiënt als zeer vermoeiend worden ervaren. In dit nieuwe onderzoek zijn wij op zoek naar een snellere manier van optimaliseren.

Voor mensen met kuitspierzwakte als gevolg van een spierziekte kost het lopen veel meer energie door een verminderde stabiliteit en afzet. Door deze loopproblemen ervaren mensen ook meer vermoeidheid. Om het lopen bij mensen met kuitspierzwakte te verbeteren, wordt vaak een enkel-voet orthese voorgeschreven. De mogelijkheid van de orthese om het energieverbruik van het lopen te verminderen is erg afhankelijk van de stijfheid van de orthese. Namelijk, een orthese die te flexibel is geeft niet genoeg steun terwijl een orthese die te stijf is de beweging in de enkel en daardoor de afzet te veel belemmerd. Hier ergens tussenin zit de optimale stijfheid, maar die is niet voor iedereen hetzelfde. In ons voorgaande PROOF-AFO onderzoek hebben we aangetoond dat een enkel-voet orthese waarvan de stijfheid geoptimaliseerd is, het lopen meer verbeterd en vermoeidheid meer verminderd in vergelijking met regulier voorgeschreven orthesen. Op basis van deze resultaten wordt daarom in de huidige orthesezorg in het Amsterdam UMC de orthese stijfheid bij mensen met kuitspierzwakte individueel afgestemd. Dit proces neemt echter veel tijd in beslag (2-3 uur) en kan voor de patiënt ook als vermoeiend worden ervaren.

Doel:

In het ADJUST-AFO project gaan wij op zoek naar een snellere manier van optimaliseren van de enkel-voet orthese stijfheid.  Hiertoe gaan we een stijfheid-instelbare enkel-voet orthese ontwikkelen, waarmee het optimalisatie proces veel korter wordt (30 minuten) en daardoor minder belastend is voor de patiënt.

Stand van zaken:

Het project is in september 2021 begonnen. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het ontwerpen van een nieuwe enkel-voet orthese waarbij de stijfheid kan worden aangepast tijdens het lopen. Dit nieuwe ontwerp gaan we binnenkort testen met een aantal prototypes zodat we de eigenschappen beter kunnen begrijpen. We verwachten om in september-oktober een eerste test met gezonde testpersonen en patiënten te kunnen doen.

Wilt u meer weten of op de hoogte worden gehouden van het onderzoek? Stuur dan een mail naar r.s.j.miedema@amsterdamumc.nl

Het ADJUST onderzoek wordt uitgevoerd door Ir. Rein Miedema, onderzoeker bij de afdeling Revalidatie van het Amsterdam UMC, locatie AMC (r.s.j.miedema@amsterdamumc.nl), in samenwerking met Niels Waterval PhD, Merel Brehm PhD, Jaap Harlaar PhD en Frans Nollet MD PhD. Het ADJUST-AFO project is een publiek-private samenwerking tussen AMC, TU Delft, OIM orthopedie en Reade en wordt medegefinancierd met PPS-toeslag door Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health.

Blijf op de hoogte van het onderzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames