Aanpassingsvermogen van het lopen bij mensen met polio
Lopend

Aanpassingsvermogen van het lopen bij mensen met polio

Vanwege zwakke beenspieren is vallen of angst om te vallen een groot probleem voor mensen met polio. Een juiste inschatting van het valrisico is belangrijk, zodat we het valrisico kunnen verlagen door bijvoorbeeld gerichte interventies of trainingen aan te bieden.

Achtergrond:

Om veilig buiten te lopen zijn aanpassingen aan de omgeving nodig, denk aan lopen door een drukke winkelstraat, kruispunten oversteken of obstakels op de stoep ontwijken. Uit een recent vragenlijstonderzoek is gebleken dat een val bij mensen met polio vaak het gevolg is van een misstap of struikelen over obstakels. Het lijkt er dus op dat omgevingsomstandigheden hierin een rol spelen. In ons onderzoek meten wij daarom hoe goed mensen met polio in staat zijn om hun looppatroon aan te passen aan omgevingsomstandigheden. Hiervoor gebruiken wij een interactieve loopband met  visuele projecties op de band: de C-Mill. De C-Mill geeft real-time feedback op het looppatroon, welke we gebruiken in opdrachten zoals het ontwijken van obstakels of het volgen van onregelmatig geplaatste stapstenen. We vergelijken het loop-specifieke aanpassingsvermogen van mensen met polio met de prestatie van mensen zonder polio. Daarnaast volgen we mensen met polio twee jaar, om te onderzoeken of we achteruitgang van het aanpassingsvermogen van het lopen kunnen meten.

Doel:

Het doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in het loop-specifieke aanpassingsvermogen van mensen met polio en de verandering van loop-specifieke aanpassingsvermogen over de tijd.

Stand van zaken:

We hebben 50 mensen met polio en 25 mensen zonder polio gemeten. Dit betekent dat we voldoende deelnemers voor het onderzoek hebben. Uit de eerste studie blijkt dat het loop-specifieke aanpassingsvermogen, zoals wij dat gemeten hebben op de C-Mill, slechter is voor mensen met polio dan voor mensen zonder polio. Uit verder onderzoek zal moeten blijken of dit aanpassingsvermogen ook als voorspeller voor vallen kan worden gebruikt. Over de verandering van het loop-specifieke aanpassingsvermogen over de tijd kunnen we momenteel helaas nog niks zeggen, omdat we nog niet alle data compleet hebben.

Planning:

Het onderzoek loopt momenteel nog. De laatste follow-up metingen om de verandering van het aanpassingsvermogen van mensen met polio te kunnen meten, zullen plaatsvinden in september 2020. Deelname aan deze studie is helaas niet meer mogelijk.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Jana Tuijtelaars MSc, onderzoeker bij de afdeling Revalidatie van het Amsterdam UMC, locatie AMC, in samenwerking met Merel Brehm PhD, Melvyn Roerdink PhD en Frans Nollet MD, PhD.

Blijf op de hoogte van het onderzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames