SMARTER: De ontwikkeling van een praktisch uitvoerbare inspanningstest voor het bepalen van de trainingsintensiteit bij mensen met een spierziekte
Lopend

SMARTER: De ontwikkeling van een praktisch uitvoerbare inspanningstest voor het bepalen van de trainingsintensiteit bij mensen met een spierziekte

Achtergrond:

Bij het volgen van een trainingsprogramma is het belangrijk dat de training op de juiste intensiteit wordt uitgevoerd. De trainingsintensiteit moet hoog genoeg zijn om een trainingsprikkel te veroorzaken, maar mag niet zo hoog zijn dat het lichaam overbelast raakt. Voor het bepalen van de juiste trainingsintensiteit is de anaerobe drempel een belangrijk uitgangspunt. De anaerobe drempel zegt iets over de fysieke fitheid van een individu. Fysieke inspanning onder de anaerobe drempel voelt licht aan en kan lang volgehouden worden, terwijl inspanning boven de anaerobe drempel snel vermoeiend wordt. Hiermee is de anaerobe drempel een natuurlijk scheiding tussen laag- en hoog intensieve inspanning. De anaerobe drempel wordt bepaald tijdens een inspanningstest, waarbij gebruik gemaakt wordt van dure ademgasanalyse apparatuur. Veel revalidatiecentra en fysiotherapiepraktijken hebben echter geen beschikking over deze apparatuur.

Doel:

Het doel van het SMARTER onderzoek is om een eenvoudig uitvoerbare inspanningstest te ontwikkelen voor mensen met een spierziekte. Met de zelf ontwikkelde inspanningstest willen we een praktisch uitvoerbaar en accuraat alternatief bieden dat voor fysiotherapeuten en revalidatiecentra in heel Nederland uitvoerbaar is.

Stand van zaken:

Het onderzoek loopt nog en wordt uitgevoerd op de revalidatieafdeling van het Amsterdam UMC, locatie AMC. Er worden nog studiedeelnemers gezocht. Indien u geïnteresseerd bent in deelname aan dit onderzoek of meer wilt weten, kunt u contact opnemen met Tim Veneman, de uitvoerend onderzoeker. U kunt hem bereiken per e-mail op t.veneman@amsterdamumc.nl. Tim zal u vervolgens bellen om verdere uitleg over het onderzoek te geven en bij geschiktheid uit te nodigen voor een intake voorafgaand aan dit onderzoek.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Tim Veneman MSc, onderzoeker bij de afdeling Revalidatie van het Amsterdam UMC, locatie AMC, in samenwerking met Eric Voorn PhD, Fieke Koopman MD, PhD en Frans Nollet MD, PhD.

Blijf op de hoogte van het onderzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames