Het effect van enkel-voet orthesen is erg afhankelijk van de orthese stijfheid. In het PROOF-AFO onderzoek is aangetoond dat orthesen waarbij de orthese stijfheid is afgestemd op de individuele patiënt het lopen en de vermoeidheid sterk verbeteren ten opzichte van regulier voorgeschreven orthesen.
Achtergrond:
Voor mensen met kuitspierzwakte als gevolg van een spierziekte kost het lopen veel meer energie door een verminderde stabiliteit en afzet. Door deze loopproblemen ervaren mensen ook meer vermoeidheid.
Om het lopen bij mensen met zwakke beenspieren te verbeteren, wordt vaak een enkel-voet-orthese voorgeschreven. De mogelijkheid van de orthese om het energieverbruik van het lopen te verminderen is erg afhankelijk van de stijfheid van de orthese. Namelijk, een orthese die te flexibel is geeft niet genoeg steun terwijl een orthese die te stijf is de beweging in de enkel en daardoor de afzet te veel belemmerd. Hier ergens tussenin zit de optimale stijfheid
Doel:
Met het PROOF-AFO onderzoek hebben we onderzocht of een enkel-voet orthese waarvan de stijfheid geoptimaliseerd is, het lopen meer verbeterd en vermoeidheid meer verminderd in vergelijking met regulier voorgeschreven orthesen.
Stand van zaken:
Het onderzoek is medio 2018 afgerond. In totaal hebben we bij 37 mensen de optimale orthese stijfheid bepaald. 30 mensen hebben uiteindelijk 3 maanden de geoptimaliseerde EVO thuis gebruikt en het onderzoek helemaal afgerond.
Het onderzoek heeft mooie resultaten opgeleverd! De geoptimaliseerde orthese verlaagde het energieverbruik gemiddeld met 9% meer dan een reguliere orthese, wat heel veel is. Daarnaast bleek dat patiënten het lopen ook minder intensief vonden. Na de orthese 3 maanden thuis te hebben gebruikt was de ervaren vermoeidheid van deelnemers afgenomen. Dit resulteerde alleen niet in toegenomen stapactiviteit.
Met het PROOF-AFO onderzoek hebben we laten zien dat het optimaliseren van de orthese stijfheid de loopvaardigheid van mensen met kuitspierzwakte duidelijk kan verbeteren. In de toekomst moet stijfheids-optimalisatie van orthesen worden opgenomen in de reguliere zorg om de orthese behandeling bij kuitspierzwakte te verbeteren.
Het PROOF-AFO onderzoek is uitgevoerd door Niels Waterval MSc, onderzoeker bij de afdeling Revalidatie van het Amsterdam UMC, locatie AMC (n.f.waterval@amsterdamumc.nl), in samenwerking met Merel Brehm PhD, Jaap Harlaar PhD en Frans Nollet MD PhD. Het onderzoek werd gefinancierd door het Prinses Beatrix Spierfonds.