Achtergrond:
Een enkel-voet orthese (EVO) kan het lopen verbeteren bij mensen met beenspierzwakte. Soms is het effect van de EVO beperkt, mogelijk doordat gebruikers hun looppatroon niet goed aanpassen aan de EVO. Dit gebeurt niet altijd vanzelf, en kan te maken hebben met een gebrek aan voldoende variatie in het looppatroon. Deze beperkte variatie kan het aanleren van nieuwe bewegingen bemoeilijken. Daarom onderzochten we of een training, gericht is op het aanbieden van variabiliteit in het looppatroon, kan helpen om het aanpassen aan de EVO bij mensen met beenspierzwakte te verbeteren, en daarmee hun functioneren.
Doel:
In dit pilotonderzoek hebben we onderzocht of variabele looptraining op een interactieve loopband de stabiliteit tijdens het lopen en de loopvaardigheid van EVO gebruikers kan verbeteren. Drie deelnemers met kuitspierzwakte als gevolg van een spierziekte volgden drie trainingssessies onder begeleiding van een fysiotherapeut. Voor en na de training hebben we de stabiliteit van het lopen, het loopaanpassingsvermogen, balans en ervaren loopvaardigheid gemeten. Ook hebben we de ervaringen van deelnemers met de training geëvalueerd.
Stand van zaken:
Het pilot onderzoek is in het voorjaar van 2024 afgerond. Alle drie de deelnemers lieten na de trainingen verbeteringen zien in de stabiliteit tijdens het lopen en de nauwkeurigheid in het plaatsen van de voeten op stapstenen. Eén deelnemer had meer vertrouwen in balans tijdens het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, maar we vonden geen grote veranderingen in andere balansuitkomsten of angst om te vallen. Bepaalde aspecten van ervaren loopvaardigheid verbeterden bij de deelnemers, zoals het verminderen van struikelen, vallen, vooroverbuigen, concentratie tijdens het lopen en lopen in drukke plaatsen. Alle deelnemers vonden de training motiverend en nuttig.
De resultaten tonen aan dat variatie in het lopen mogelijk een rol speelt bij het aanpassen van het looppatroon aan een EVO. Als er te weinig variatie is, kan dit het leerproces beperken. Gerichte looptraining kan gebruikers helpen hun looppatroon beter aan te passen aan de EVO, wat het functioneren van mensen met spierziekten mogelijk kan verbeteren. Het is belangrijk om de effectiviteit van deze training verder te onderzoeken bij een grotere groep mensen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de uitvoerend onderzoeker Elza van Duijnhoven via e.vanduijnhoven@amsterdamumc.nl
Dit onderzoek werd uitgevoerd door Elza van Duijnhoven PhD, onderzoeker bij de afdeling Revalidatiegeneeskunde van het Amsterdam UMC, in samenwerking met Niels Waterval PhD, Fieke Koopman MD PhD, Frans Nollet MD PHD en Merel Brehm PhD. Het onderzoek werd gefinancierd door het onderzoeksinstituut Amsterdam Movement Sciences.