Achtergrond:
Mensen met zwakke onderbeenspieren als gevolg van een spierziekte ervaren vaak problemen tijdens het lopen zoals vermoeidheid, instabiliteit en een verhoogd risico op vallen. Een enkel-voet orthese (EVO) kan helpen om het looppatroon te verbeteren en daarmee deze problemen verminderen. De effectiviteit van een EVO hangt voor een groot deel af van de stijfheid van de EVO.
Om de behandeluitkomsten bij mensen met zwakke beenspieren te optimaliseren, moet de optimale stijfheid van de enkel-voet orthese (EVO) individueel worden bepaald. Dit kan met een geveerde EVO of een EVO met een geveerd scharnier. Bij een geveerde EVO is de stijfheid in de richting van voetheffing en voetbuiging gelijk, wat vaak resulteert in een hogere stijfheid richting voetstrekking dan noodzakelijk is. Een EVO met een geveerd scharnier heeft als voordeel dat de stijfheid afzonderlijk kan worden geoptimaliseerd in de richting van voetheffing en voetbuiging.
Doel:
In de NEUROSWING studie onderzoeken we of een EVO met afzonderlijk geoptimaliseerde stijfheden in de richting van voetheffing en voetbuiging leidt tot een beter looppatroon dan een geveerde EVO met gelijke stijfheid in beide richtingen. Hierbij kijken we primair naar de enkel- en kniebeweging tijdens de fase van belastingaanname van het lopen. Daarnaast kijken we naar andere biomechanische parameters van het lopen, het loopenergieverbruik, de loopsnelheid, het fysiek functioneren, de ervaren loopvaardigheid en de tevredenheid met de orthese.
Stand van zaken:
De werving van deelnemers is gestart in mei 2024. In totaal zullen er 10 mensen een NEUROSWING EVO krijgen in het kader van het onderzoek die de EVO dagelijks zullen gebruiken voor een periode van 6 weken. Daarnaast worden onderzoeksmetingen verricht met geveerde EVOs als vergelijkconditie. Op dit moment zijn alle 10 deelnemers gestart met het onderzoek. Er zijn 4 deelnemers die het onderzoek al helemaal hebben afgerond. De studie loopt door tot medio 2025 en de eerste resultaten worden in het najaar van 2025 verwacht.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de uitvoerend onderzoeker Elza van Duijnhoven via e.vanduijnhoven@amsterdamumc.nl
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Elza van Duijnhoven PhD, onderzoeker bij de afdeling Revalidatiegeneeskunde van het Amsterdam UMC, in samenwerking met Niels Waterval PhD, Fieke Koopman MD PhD, Frans Nollet MD PHD en Merel Brehm PhD. Het onderzoek wordt gefinancierd door Fior & Gentz.